Door: Rob de Keijzer

Heroes Den Bosch heeft in Málaga in de halve finale van het kwalificatietoernooi voor de Basketball Champions League het hoofd moeten buigen voor de favoriet in deze voorronde Unicaja Baloncesto. Met 114-58 was de thuisploeg veel te sterk voor de ploeg van Erik Braal. Unicaja kan zich gaan opmaken voor de finale van het toernooi aanstaande zondag. Heroes Den Bosch kan dat doen voor het treffen met Donar Groningen om de NL Supercup woensdag.

Unicaja maakt in het begin van het kwart meteen duidelijk wat de bedoelingen zijn van deze avond. De eerste vier driepunters zijn allemaal raak, maar Heroes Den Bosch laat zich niet meteen uit het veld slaan. Chris-Ebou Ndow en Austin Price weten hun driepunters ook te verzilveren en zo staat het, na een korte time-out wegens technische problemen, 12-10 voor de thuisploeg. Naar trekt de stand dan gelijk, maar even later is het Kendrick Perry (elf punten dit eerste kwart) die de stand op 19-12 zet. Via twee vrije worpen van Thomas van der Mars komt Heroes Den Bosch nog iets terug, maar Unicaja loopt via Will Thomas snel uit naar een 23-14 voorsprong. Stand einde eerste kwart: 26-16.

Unicaja gaat in het tweede kwart gewoon door met driepunters knallen. Aan het eind van dit kwart staan er twaalf op het bord tegen 52%. Heroes Den Bosch knokt wel, maar is in deze eerste twee periodes niet opgewassen tegen de schutters van Unicaja. Bij de stand 42-28 gooit de thuisploeg er nog drie driepunters bij en zo komt het verschil ineens op 25 punten, 53-28. De time-out van Braal onderbreekt het ritme van Unicaja even en zo komt er een 53-29 ruststand op het bord.

De drie driepunters die Unicaja er in het derde kwart ingooit staan in schril contrast met de vorige twee kwarten, maar scorend is dit dan tot nu toe het productiefste kwart van de Spanjaarden. Met 30-16 winnen ze Q3, waarin wederom Perry de aanjager is. Als het dan loopt, dan valt ook alles aan de kant van Unicaja en Heroes Den Bosch is in deze wedstrijd niet opgewassen tegen de kwaliteit van de ploeg uit Málaga. Stand bij het ingaan van het laatste kwart: 83-45.

Na twee minuten in dit laatste kwart staat Heroes Den Bosch al op vijf teamfouten. Unicaja begint het kwart met vrije worpen, totdat Lagio Grantsaan ook zijn score kan meepakken in deze wedstrijd. Het staat dan al 92-47. Boy van Vliet weet dan ook te scoren, maar twee snelle scores inclusief steal van Tyson Carter betekenen 96-49. Melvin Ejim bereikt even later de grens van 100 punten voor Unicaja. Ndow en Florian Rijkers scoren dan nog voor Heroes Den Bosch, maar via de kwartstand 31-13 wordt het uiteindelijk 114-58 voor Unicaja.

Chris-Ebou Ndow scoorde vanavond negen punten; Austin Price en Donte Thomas kwamen tot acht. Unicaja schoot zeventien van de 32 driepunters raak (53,12%); Heroes Den Bosch zette daar tien uit 27 (37%) tegenover. Het rebound-overwicht was met 40 tegen 22 ook voor Unicaja.