Tickets / Season passes Webshop

Iets meer dan drie kwarten was er weinig verschil tussen Heroes Den Bosch en Donar. De Groningse formatie stond na drie kwarten minimaal op voorsprong. Acht minuten voor tijd pakte een dubbele wissel van Donar (Jarred Ogungbemi-Jackson en Damjan Rudez gingen naar de kant) verkeerd uit. Donar kwam niet meer tot goede aanvallen, terwijl Heroes Den Bosch in het vierde kwart vleugels kreeg. Via een 37-15 kwartscore deelde Heroes Den Bosch met 97-76 een behoorlijke tik uit.

Het eerste kwart ontlopen de ploegen elkaar nauwelijks en scoren ze er beide lekker op los. Miha Lapornik opent de wedstrijd, waarna Leon Williams dat voor Donar doet. Het eerste kleine gaatje is er voor Donar als Henry Caruso 5-8 laat aantekenen. Donar krijgt dan de kans die minieme voorsprong uit te breiden, maar een blok van Alan Herndon op Williams voorkomt dat. Heroes Den Bosch blijft dan een tijdje aan de goede kant van de score, totdat het uiteindelijk Leon Williams is die Donar weer op voorsprong schiet, 11-12. Demario Mayfield en Lapornik zorgen voor 16-12 en daarmee is ook meteen de grootste voorsprong voor de Bossche ploeg op het scorebord gekomen. Bij de stand van 18-14 plaatst Donar via Willem Brandwijk, Ogungbemi-Jackson en Davonte Lacy een 2-8 run waardoor de gasten met 20-22 het kwart afsluiten.

Met 25-17 is het tweede kwart overduidelijk voor Heroes Den Bosch. Die voorsprong had zeker groter kunnen zijn, maar de vrije worpen bij de thuisploeg wilden niet echt vallen dit kwart. Zoals in de eerste tien minuten waren ook in dit kwart beide ploegen aan elkaar gewaagd. Het ene moment staat Donar aan de leiding, even later is het Heroes Den Bosch dat een puntje voorsprong kon verdedigen. Halfweg het kwart is het 35-30 door een ontketende Payne deze middag. Heroes Den Bosch krijgt de kans verder weg te lopen, maar benut die ook deze keer niet. Donar komt weer langszij, mede door de eveneens sterk spelende point-guard Ogungbemi-Jackson. Heroes Den Bosch pakt toch weer het momentum, de bank van Donar loopt tegen een technische fout aan en het is Lapornik die met een driepunter Heroes Den Bosch een voorsprong geeft van zes punten, 45-39.

Die voorsprong wordt meteen na het begin van het derde kwart uitgebreid naar negen punten als Mayfield er een driepunter in gooit. Maar ook deze voorsprong zal geen stand houden. Rudez neemt Donar aan de hand en als ook Juwann James scorend een duit in het zakje doet, is de stand toch ineens weer gelijk, 54-54. Payne zet de thuisploeg op 56-54 waarna Rudez tegen een technische fout aanloopt. Een fout van Ogungbemi-Jackson roept bij hem zoveel woede op dat hij de bal hard op de grond gooit. De vrije worp is niet aan Payne besteed, zodat de marge nog minimaal blijft. Een fout van diezelfde Payne brengt Ogungbemi-Jackson naar de vrijeworplijn, maar ook hij kan niet het maximale uit het gebodene halen, 56-55. Mayfield en Rudez wisselen scores uit, maar het slot is voor Ogungbemi-Jackson. Zijn driepunter geeft Donar na drie kwarten de leiding met 60-61.

Het laatste kwart was er een om te smullen. Tenminste voor de supporters van Heroes Den Bosch en de neutrale kijker. De fans van Donar zullen zich nog wel een keer afvragen waar dit nu mis ging. Met 37-15 walst de thuisploeg over Donar heen. Payne en Mayfield waren niet te stoppen en toen ook Lapornik zich met het scoren ging bemoeien was de wedstrijd gespeeld. Een 14-1 run brengt de Bosschenaren snel op 76-66 en Pete Miller pakt de broodnodige time-out voor Donar. Even later gooit Mayfield een bommetje feilloos door de ring en is het aan Donar om dat verschil weer te verkleinen. In de daaropvolgende aanval blokt Herndon Caruso genadeloos af. Laatstgenoemde loopt daarna meteen tegen een fout aan en het aansluitend balbezit voor Heroes Den Bosch levert een driepunter op van Payne, 84-70. Met nog vier minuten te spelen lijkt de wedstrijd gespeeld, temeer omdat Donar geen schim meer is van de ploeg die het de eerste drie kwarten was. Waar Heroes Den Bosch met teamspel de voorsprong uitbreidt, proberen bij Donar de spelers het op eigen houtje op te lossen. Na de 5e fout van Koenis mag Lapornik naar de vrijeworplijn. Hij benut beide vrije worpen en kan even later met een driepunter de stand naar 91-72 tillen. Leon Williams doet met eveneens een driepunter wat terug, maar de 5e fout van James brengt Herndon meteen weer naar de vrijeworplijn. Ook hij verzilvert beide pogingen, waarna hij even later met een heerlijke alley-oop 95-75 scoort. Lacy mag daarna drie vrije worpen nemen, maar scoort er, geheel in de geest van het 4e kwart van Donar, maar eentje. Het is uiteindelijk Jonathon Williams die met 97-76 de thuisploeg op een 1-0 voorsprong zet in deze best-of-three serie.

Bij Heroes Den Bosch waren er maar liefst drie spelers met 20 punten of meer. Mayfield kwam tot 28 punten en 9 rebounds, Payne scoorde er 26 en Lapornik 20.

Dinsdag speelt Heroes Den Bosch om 19:30u in MartiniPlaza de tweede wedstrijd tegen Donar. Bij winst verzekert de ploeg van head coach Jean-Marc Jaumin zich van een plekje in de finale.

Door: Rob de Keijzer