Door: Rob de Keijzer | Foto: Christian Aarts

De eerste wedstrijd in deze halve finale is een prooi geworden voor Heroes Den Bosch. In een drukbezette Maaspoort waren drie sterke kwarten (26-20, 28-16 en 21-15) voldoende voor de winst deze avond. Het laatste kwart ging nog naar Donar (15-28) maar dat was niet genoeg om de winst mee naar Groningen te nemen.

De thuisploeg opent met driepunters van Boy van Vliet en Roberts Stumbris en loopt dan uit naar een 10-2 voorsprong door scores van Van Vliet. Bij Donar Groningen zijn het Dakota Quinn en Nick Tomsick die weten te scoren, maar als DJ Fenner met twee opeenvolgende scores de stand naar 14-7 tilt is daar de eerste time-out voor Donar. De Groningers herpakken zich dan en komen in een kleine twee minuten op een 16-14 achterstand. Als de stand dan door een driepunter van Tomsick op 18-17 wordt gezet is het voor Braal ook tijd om een time-out te nemen. Driepunters van Astuin Price en Sherron Dorsey-Walker zorgen voor een 24-20 stand waarna het kwart wordt afgesloten met een buzzer beater van Emmanuel Akot, 26-20.

Een 5-0 runnetje zet Heroes Den Bosch dan op 31-20. Dele Adetunji is dan de 4e speler van Donar die op het sheet komt en zo is de stand met nog 6 minuten te spelen 31-22. Keime Helfrich en Stumbris laten dan driepunter zes en zeven van de avond noteren en zo is de marge ineens 15 punten, 37-22. Het verschil blijft redelijk groot tussen beide ploegen en de laatste twee minuten gaan in bij een 46-31 stand. Vlak voor rust gooit Stumbris de 10e driepunter van de avond voor Heroes Den Bosch raak waardoor de ruststand wordt bepaald op 54-36.

Via 59-36 wordt het dan al snel 63-40 in het begin van het 3e kwart. Stumbris staat dan al op 20 punten en ook Price en Van Vliet zitten al dik in de dubbele cijfers. Bij Donar is het Tomsick die tot dan de meeste punten laat noteren (13) en de Groningers zien ook al snel Sam van Oostrum naar de kant gaan met zijn 3e en 4e fout. Donar ziet geen kans om de achterstand te verkleinen en zo gaan de laatste 2,5 minuut in bij een 72-47 stand. Aan het einde van het derde kwart lijkt de wedstrijd reeds gespeeld en met een 75-51 stand beginnen beide ploegen aan het laatste kwart.

Donar brengt dan het verschil onder de 20 punten door twee sterke scores op rij, 75-56. Zuidema en Quinn blijven er aan de kant van Donar nog wel in geloven, maar hun werklust doet de thuisploeg niet meer wankelen in dit laatste kwart. Tomsick laat wel zijn 20ste punt noteren, maar met nog 5 minuten op de klok is de stand 82-65. Donar Groningen zorgt er wel voor dat de score voor hen iets draaglijker wordt en met nog drie minuten op de klok is het 84-71. De Noorderlingen pakken overduidelijk het laatste kwart (15-28 ) maar de marge na de eerdere 3 kwarten was al groot genoeg voor Heroes Den Bosch om de stand in deze halve finale op 1-0 te zetten. Eindstand in de Maaspoort 90-79.

Roberts Stumbris noteerde 24 punten, gevolgd door Boy van Vliet met 17 punten. Voor Donar Groningen was Nicholas Tomsick met 20 punten topscorer, Dakota Quinn was goed voor 17 punten deze avond.