Tickets / Seizoenkaarten Webshop

De kogel is door de kerk. Na een proces dat aanving in de herfst van 2019 met verkennende gesprekken tussen de leagues, gevolgd door vele stakeholder- en werkgroepvergaderingen onder leiding van Hypercube Business Innovation, beslisten de professionele basketballiga’s uit beide landen dat de ‘BeNeLeague’ van start gaat met ingang van volgend seizoen, 2021-2022. Alle clubs hebben vanavond unaniem ingestemd met de samenwerking.

Werkgroepen
De beslissing komt er na een periode van 5 maanden, waarin werkgroepen de contouren van de ‘BeNeLeague’ hebben uitgetekend. Zowel op het gebied van competitie, als op reglementair en structureel vlak werden de grote lijnen vastgelegd en goedgekeurd door de clubs. Op commercieel vlak werd de partnershipstructuur uitgetekend. Ook de competitieformule werd vastgelegd.

Competitieformule
Het seizoen begint met twee nationale competities, waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf van elk land komen samen in een Golden Group. De Nederlandse clubs spelen zowel thuis als uit tegen de Belgische clubs. De ploegen die niet tot de top-5 behoren, komen samen in de Silver Group en spelen eveneens 10 wedstrijden.

De play-offs bestaan ook uit een nationaal gedeelte. De twee beste Nederlandse clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Nederlandse play-offs. De drie overige Nederlandse ploegen uit de Golden group strijden met de beste Nederlandse ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de play-offs. Deze play-off reeks levert dus een nationale kampioen op.

De clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de nationale play-offs, gaan van start met de BeNeLeague play-offs. In elke ronde stromen de verliezende teams van de nationale play-offs in. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel.

Deze competitieformule kan flexibel toegepast worden indien er minimaal 16 en maximaal 24 clubs deelnemen aan de competitie.

Pieter Nieuwenhuis, CEO Hypercube: “De stakeholders van het basketbal in beide landen hebben gezamenlijk een modern competitiemodel laten ontstaan dat een maximum aan aantrekkelijke wedstrijden voorziet, voldoet aan de eisen en wensen van de hedendaagse media en tevens flexibel genoeg is om bestand te zijn tegen eventuele schommelingen van het aantal deelnemers en zelfs tot op zekere hoogte het aantal beschikbare speeldagen.”

Interimbestuur
Er wordt een interim-bestuur samengesteld uit 2 vertegenwoordigers van beide leagues en een aangewezen ad-interimmanager. Zij gaan zorgen voor een effectieve operationele opstart.

Quotes
Ramses Braakman, voorzitter Dutch Basketball League: “De BeNeLeague is nog een werktitel. In onze plannen gaan we ons ook sterk richten op jonge (potentiële) basketbalfans. Dat gaan we terugzien in onze communicatie en social media engagement. We willen graag met onze fans een passende nieuwe naam en huisstijl voor de nieuwe league ontwikkelen. Het geloof is enorm groot bij alle betrokkenen in de opzet van het nieuwe competitiemodel dat op alle fronten baanbrekend genoemd mag worden.”

Bob Van Oosterhout, eigenaar Heroes Den Bosch: “Deze stap getuigt van ambitie, visie en lef. Juist in deze voor de sport moeilijke tijd. Ik ben dan ook oprecht trots op het vele, goede werk dat door alle collega's in samenwerking met Hypercube is gedaan. Als clubeigenaar, maar zeker ook als sportmarketeer, herken ik de vele kansen om meer, grotere en internationalere partnerships te gaan ontwikkelen. In algemene zin worden mensen geprikkeld door vernieuwende ideeën en projecten. Basketbal is een wereldsport, met enorme potentie, maar in onze landen nog allesbehalve volgroeid. Zonder twijfel is dit een zeer spraakmakende manier waarop het Nederlandse en Belgische basketbal zich van hun meest innovatieve, ondernemende kant laten zien!”

Keep me Posted!

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Keep Me Posted