Door: Rob de Keijzer

Heroes Den Bosch heeft de eerste wedstrijd van het tweeluik met Den Helder Suns in de kwartfinale van de Basketball Cup vanavond gewonnen. Met 63-80 was de ploeg van Erik Braal te sterk voor de Heldenaren en zo kan Heroes met een goed gevoel uitkijken naar de tweede wedstrijd aanstaande dinsdagavond in de Maaspoort.

Heroes Den Bosch schiet uit de startblokken. Via een and-1 van Carlson, een heerlijke dunk van Mounce en een driepunter van Van Vliet staat het na iets meer dan één minuut al 0-8 voor de Bosschenaren. Mounce blijft dan nog even verder scoren en Heroes Den Bosch kan verder uitlopen naar 6-16. Veel balverlies bij de thuisploeg geeft Heroes Den Bosch de kans om de score verder uit te breiden, zodat men het eerste kwart kan afsluiten met een 10-26 voorsprong.

Na vier minuten in het tweede kwart staan er twee scores op het bord. Huurman scoort voor de thuisploeg en voor Heroes Den Bosch is het Helfrich die met een driepunter de score naar 12-29 brengt. Na een onsportieve fout van Stilma mag Gorissen naar de vrijeworplijn, maar die doet even mee in de malaise van het niet scoren. Eén uit twee betekent 13-29, waarna beide ploegen weer op zoek gaan naar hun schot. Na zes minuten spelen staat er een kwartstand van 3-3 op het bord. Huurman laat dan voor Den Helder Suns 15-29 noteren. Time-out Braal. Carlson weet daarna twee vrije worpen te verzilveren en met nog twee minuten te spelen is de kwartstand 5-5. Mounce maakt er 15-33 van. Heroes Den Bosch weet hierna drie van de vier vrije worpen raak te schieten en een driepunter van de thuisploeg brengt de stand naar 18-36. Den Helder pakt een time-out. De daaropvolgende aanval eindigt in een turn-over en dan pakt ook Heroes Den Bosch nog even een time-out met nog 3.6 seconden op de klok. Daarin gebeurt niets meer, waardoor beide ploegen dit kwart tien punten scoren en zo de ruststand op 20-36 bepalen.

Den Helder Suns komt feller uit de kleedkamer dan Heroes Den Bosch. Via een 12-5 run pakken ze een gedeelte van de achterstand terug en bij de stand van 32-41 pakt Erik Braal de time-out. Het verschil van negen punten blijft dan intact, maar Den Helder Suns komt, onder aanvoering van Ben Kovac met 14 punten dit kwart, toch weer wat dichterbij. Aan de kant van Heroes Den Bosch blijft Carlson productief en weet ook Van der Mars het net te vinden. Q3 wordt uiteindelijk met 26-22 gewonnen door Den Helder Suns, waardoor het laatste kwart begint bij een 46-58 stand.

Twee driepunters van de thuisploeg brengen Den Helder Suns weer dichterbij. Heroes Den Bosch zet daar een score van Van der Mars tegenover, maar het verschil wordt toch iets kleiner, 52-60. Stilma en Mounce brengen daarna de voorsprong weer in de dubbele cijfers, 52-64. Na die snelle eerste twee scores van Den Helder stokt de productie daar. Heroes Den Bosch gaat daarentegen steeds beter het schot vinden. Van der Mars, Helfrich en Price zorgen ervoor dat de stand snel naar 53-74 gaat, waarmee het beslissende gaatje geslagen lijkt voor deze wedstrijd. Stilma weet nog vier punten bij te schrijven achter zijn naam en ook Van Vliet weet nog te scoren. Zo kan Heroes Den Bosch met een 63-80 stand huiswaarts keren.