Door: Rob de Keijzer

Heroes Den Bosch had op vrijdagavond geen enkele moeite met The Hague Royals. Via de kwartstanden 25-10, 22-19, 25-19 en 30-22 werd het uiteindelijk 102-70 in het voordeel van Heroes Den Bosch. Shane Hammink bleef aan de kant met een lichte enkelblessure. Daar tegenover stond wel de rentree van Morgan Stilma na een langdurige blessure aan zijn knie.

Het was er Heroes Den Bosch alles aan gelegen om in het begin van de wedstrijd meteen het verschil te maken. Austin Price opende met een driepunter en even later was het Mike Carlson die 5-2 op het bord gooide. Den Haag kon nog even bijblijven, maar halfweg het kwart liep Heroes Den Bosch toch vrij simpel via 12-6 uit naar een 20-8 voorsprong. Edon Maxhuni en Mike Carlson waren, tezamen met Austin Price, nog steeds goed in vorm en de ploeg kon zo toch redelijk gemakkelijk het eerste kwart met 25-10 afsluiten.

In het tweede kwart was er meteen al mooi nieuws te melden. Morgan Stilma maakte zijn rentree na meer dan een jaar herstel van een knieblessure. Even later kon hij aanleggen vanaf de vrijeworplijn en scoorde hij meteen zijn eerste punt van de wedstrijd, 28-13. Heroes Den Bosch denderde door en ging via 31-15 rap naar 41-15. The Hague Royals deed wel wat terug met zes punten, maar daarna stokte het weer even. Ook aan de kant van Den Bosch waren de scores even duur en het kwart werd afgesloten met een driepunter in de buzzer van Deivides Kumelis. Zo was het verschil bij rust toch weer teruggebracht naar minder dan twintig punten, 47-29. Coach Erik Braal wisselde goed door in de eerste twee kwarten, want alle spelers van Heroes Den Bosch hadden bij rust al speelminuten achter hun naam staan.

Edon Maxhuni gooide er in het begin van het derde kwart meteen een bommetje in en The Hague Royals pakte reeds na 50 seconden een time-out. De 8-0 run van Heroes Den Bosch zette de ploeg al snel op 55-29. Het duurde bijna vier minuten voordat de gasten uit Den Haag de eerste score op het bord konden zetten, 55-31. The Hague Royals drukte even door en coach Erik Braal besloot om een time-out te nemen. Niet omdat hij bang was dat de voorsprong snel zou slinken (61-39), maar meer om zijn ploeg even te wijzen op een paar dingen. Het laatste gedeelte was aan beide kanten even wat rommelig en het was uiteindelijk Heroes Den Bosch dat het kwart zou winnen met 25-19.

Met de stand 72-48 begonnen beide ploegen aan het laatste kwart. Mike Carlson opende de score en even later mocht Edon Maxhuni aanleggen voor drie vrije worpen. The Hague Royals stond na anderhalve minuut al op vier teamfouten en kwam een halve minuut later op de vijfde toen Camaj ook zijn 5e persoonlijke fout maakte en kon gaan zitten. Keime Helfrich benutte de buitenkans en zette de thuisploeg op 78-50. Heroes Den Bosch liep snel verder weg, 94-59, en zag dat Edon Maxhuni al op 21 punten stond. Het honderdste punt deze avond kwam op naam van Clay Mounce, die voor 100-64 zorgde. Tom Ackermans liet nog even zien dat zijn vizier op scherp stond deze avond en gooide er een driepunter in met nog iets meer dan een minuut op de klok. Beide ploegen geloofden het wel die laatste minuut en met 102-70 kwam er een einde aan de wedstrijd.

Edon Maxhuni was de topscorer aan Bossche zijde met 21 punten. Mike Carlson flirtte met een triple double: 17 punten, 12 rebounds en 7 assists.

Dinsdag staat in Maaspoort Den Bosch de tweede wedstrijd en eerste home game voor Heroes op het programma in de FIBA Europe Cup. Tegenstander is BK Opava (Tsj). Tip-off: 20:00u. Tickets zijn te koop via onze ticketshop, waar tevens passe-partouts beschikbaar zijn voor alle drie de home games in de FIBA Europe Cup.