Door: Rob de Keijzer

Heroes Den Bosch heeft de eerste wedstrijd in de halve finale tegen Donar Groningen gewonnen. In een fysieke strijd kwam Heroes Den Bosch eigenlijk geen moment écht in de problemen en zo kon de ploeg met 77-65 de wedstrijd winnen. Topscorer voor Heroes Den Bosch deze avond was Edon Maxhuni met 22 punten. Hij werd gevolgd door Van der Mars met 16 punten.

Zonder Morgan Stilma, de forward heeft een botje in zijn rechtervoet gebroken, begon Heroes Den Bosch aan het eerste duel van deze serie tegen Donar Groningen. Het is Donar dat in het begin van dit kwart licht de overhand heeft en via een driepunter van Donte Thomas op 4-7 komt. De productie valt daarna aan beide kanten wat stil, maar Heroes Den Bosch komt via Price en Maxhuni op een 8-7 voorsprong. De time-out die Donar daarna pakt, valt niet helemaal goed, want door twee steals en scores van Maxhuni en een slam dunk van Clay Mounce komt Heroes Den Bosch op een 15-7 voorsprong. Die voorsprong geven ze in dit eerste kwart niet meer weg en het is Thomas van der Mars die met zijn befaamde hookshot de stand op 19-11 bepaalt.

Heroes Den Bosch dubbelt daarna Donar, 22-11, maar het zijn Gavin en Egekeze die, beide met een driepunter, de achterstand flink verkleinen, 22-17. Donar kruipt dan steeds dichterbij en met nog vier minuten op de klok is de stand 30-28. Brandwijk trekt de stand gelijk, maar Van der Mars en Price zorgen ervoor dat Heroes Den Bosch weer een klein gaatje slaat, 37-30. Luke en Caruso bepalen de ruststand op 37-34.

Van der Mars en Hammink zorgen snel na rust dat Heroes Den Bosch verder afstand neemt van Donar Groningen, 41-34. Even later mogen Kherrazi en Price aanleggen vanaf de vrijeworplijn. Heroes Den Bosch heeft dan zes vrije worpen mogen nemen tegenover één voor Donar Groningen. Een heerlijke steal van Hammink en aansluitende score betekent dan 46-38, waarna Donar toch weer iets terug kan komen tot 48-42. Het slot van Q3 is voor Heroes Den Bosch dat met een 60-51 voorsprong aan het laatste kwart kan beginnen.

Addison opent dat kwart met een driepunter voor Donar. Clay Mounce doet dat dan ook voor Heroes Den Bosch, waarna Egekeze dat weer voor Donar Groningen doet, 63-57. Na een score van Van der Mars gaat de bal er aan beide kanten even niet in. Met nog zes minuten op de klok is de stand 65-57. Even later is Clay Mounce met zijn score de derde speler van Heroes Den Bosch die deze avond in de dubbele cijfers komt. Zijn tiende punt betekent 69-61. Met nog iets minder dan drie minuten pakt Erik Braal een time-out. Het is en blijft een boeiend gevecht tussen beide ploegen. Mounce scoort dan 71-63 en met nog 1.29 op de klok slaat de vlam in de pan. Een klein opstootje onder de basket van Donar betekent een game uitsluiting voor Donte Thomas, die bij het weglopen nog even het publiek provoceert. Als even later Maxhuni een driepunter laat binnen ploffen lijkt de wedstrijd gespeeld. In de laatste minuut krijgt Price nog twee vrije worpen, waarmee hij de eindstand op 77-65 bepaalt.

Donderdag staat Game 2 op het programma in MartiniPlaza, Groningen. Zaterdag komt Donar weer op bezoek in Maaspoort Den Bosch. Tickets voor Game 3 zijn verkrijgbaar via onze ticketshop.