Door: Rob de Keijzer

Door een heerlijke overwinning heeft Heroes Den Bosch zich geplaatst voor de finale van de play-offs, waarin het uit zal komen tegen ZZ Leiden. Met 81-72 was Heroes Den Bosch deze avond wederom te sterk voor Donar Groningen. Edon Maxhuni scoorde 17 punten, gevolgd door Hammink en Van der Mars met 15 punten.

Donar start het eerste kwart fel en opent de score deze wedstrijd met een driepunter. Edon Maxhuni en Mohamed Kherrazi zorgen voor de voorsprong voor Heroes Den Bosch, waarna Thomas van der Mars met een killing block voor de defensieve stop zorgt. Toch is het Donar dat na een minuut of zeven met 11-16 aan de leiding komt. Time-out Heroes Den Bosch. Van der Mars mag dan naar de vrijeworplijn (hij benut 59% van zijn vrije worpen). Donar scoort vervolgens een driepunter, waarna Clay Mounce voor de thuisploeg toch nog wat terug kan doen. Het is uiteindelijk Donar dat met 14-20 dit kwart wint.

Het tweede kwart mag Egekeze voor Donar scoren, maar daarna is het Clay Mounce die zich laat gelden. Hij zorgt ervoor dat binnen twee minuten de stand op 22-22 staat. Een and-one, lay-up en een driepunter “vanaf de parkeerplaats” betekenen ook meteen dat Donar Groningen de time-out pakt. Heroes Den Bosch, en met name Clay Mounce, gaat verder waar het gebleven was en stoomt door naar 32-22. Na deze 18-0 run is het Donar, dat via Addison en zijn vrije worpen, de stand op 32-26 zet. Edon Maxhuni en Van der Mars brengen de marge weer naar tien punten, 36-26. Het spel blijft daarna op en neer golven, maar het verschil blijft hetzelfde, zodat Heroes Den Bosch en Donar met 44-34 de kleedkamer kunnen opzoeken.

Na rust komt Donar snel terug tot 46-43 en in de time-out die Erik Braal pakt, laat hij meteen horen dat hij het hier niet mee eens is. Dat heeft effect: Heroes Den Bosch loopt weer uit naar een voorsprong van negen punten halfweg het kwart, 54-45. Toch is het opnieuw Donar dat zich terug knokt en met nog één minuut op de klok is de stand 56-54. Een driepunter van Hammink geeft de thuisploeg iets meer lucht. Stand na drie kwarten: 59-54.

Het verschil tussen beide ploegen blijft klein in het laatste kwart. De thuisploeg komt even op een voorsprong van zeven punten. Daarna wordt het verschil niet groter dan vier punten. Met nog vier minuten op de klok is de stand 67-63 en bij beide ploegen slaat de spanning ietwat toe. Het spel wordt aan beide kanten wat slordiger en de scores zijn schaars. Price zet met twee vrije worpen de stand op 69-63 en na de vijfde persoonlijke fout van Caruso mag ook Maxhuni naar de vrijeworplijn. Zijn twee punten betekenen 71-63 en er zijn dan nog iets meer dan twee minuten te spelen. Het “Heya Den Bosch” galmt weer door de Maaspoort, waar deze avond wederom een echte play-off sfeer hangt. Hammink mist dan zijn twee vrije worpen, maar zet dat meteen daarna recht met een loepzuivere driepunter. 1.13 op de klok; stand 74-66. Time-out Donar. Vrije worpen over en weer, een onsportieve fout van Mounce en wederom een time-out voor Donar met nog 21 seconden op de klok, maar het mag de pret niet meer drukken. Stand op dat moment 78-70. Na de time-out wordt er niet veel meer gescoord zodat de eindstand wordt bepaald op 81-72.