Door: Rob de Keijzer

In het Zwitserse Fribourg wist Heroes Den Bosch vanavond zijn eerste FIBA Europe Cup wedstrijd van het seizoen helaas niet te winnen. Met 83-78 was de thuisploeg te sterk voor de equipe van Erik Braal. Verners Kohs en Thomas van der Mars scoorden ieder vijftien punten; Donte Thomas kwam tot een totaal van elf. Fribourg had zes spelers in de dubbele cijfers en scoorde maar liefst 21 second chance points tegenover zes voor Heroes Den Bosch.

Heroes Den Bosch kwam, na de openingsdriepunter van Fribourg, in het begin op een 5-10 voorsprong. Even later was het toch Fribourg dat het verschil maakte. Via 17-12 werd het 23-15, maar Heroes Den Bosch knabbelde net voor het einde van het eerste kwart weer iets af van de achterstand. Door scores van Verners Kohs en Boy van Vliet werd het 23-20.

In het tweede kwart zat Fribourg net iets beter in het spel dan Heroes Den Bosch. Twee vrije worpen gaf de thuisploeg een marge van vijf, maar het was Kohs die de 25-22 liet aantekenen. Fribourg plaatste een kleine run, 31-22, totdat Webster onder het bord goed doorkwam en de score reeks van de thuisploeg onderbrak. Met een driepunter zorgde Fribourg dan toch voor het verschil in de dubbele cijfers, 34-24. Chris-Ebou Ndow kwam twee keer goed door en mocht even zovele keren naar de vrijeworplijn. Thomas van der Mars scoorde daarna 34-29 en de marge was gehalveerd. Toch liep Fribourg weer uit naar een verschil van tien punten en wederom waren de Bosschenaren aangewezen op achtervolgen. Via Emmett Naar, Ndow en Austin Price lukte dat wederom en het was Donte Thomas die de ruststand op 42-37 schoot.

Na de rust kwam Heroes Den Bosch via een insnijdende Van der Mars op 44-42. Thomas en wederom Van der Mars zorgden er daarna voor dat Heroes Den Bosch aan de leiding kwam. Dat was bij de stand 9-12 voor het laatst gebeurd deze wedstrijd. Lang konden ze er niet van genieten, want een wederom kleine 6-0 run van Fribourg betekende meteen de opmars van de thuisploeg in dit kwart. Een paar minuten later was de stand 57-50 en was het gaatje weer geslagen. Heel even leek het erop dat Heroes Den Bosch met een kleine achterstand het laatste kwart in kon gaan, maar een driepunter van Fribourg in de buzzer betekende 62-55 na drie kwarten.

In het laatste kwart liepen de Zwitsers snel uit naar een voorsprong van dertien punten. Heroes Den Bosch bleef aanklampen, won het kwart met 21-23, maar kon de nederlaag niet voorkomen. De fikse achterstand werd teniet gedaan door scores van onder andere Price, Kohs en Van der Mars, maar ook Fribourg bleef via Jordan en Mbala scoren, zodat de voorsprong bij de thuisploeg bleef. Met de 83-78 eindstand is het dus Fribourg dat de eerste punten kan bijschrijven in poule C.