Door: Rob de Keijzer | Foto: Robert Verboon

In de eerste wedstrijd van dit tweeluik voor de NBB Basketball Cup heeft Heroes Den Bosch een 66-64 overwinning geboekt. In een waar basketballgevecht kwam Thomas van der Mars tot twintig punten. Chris-Ebou Ndow scoorde er elf. De thuisploeg zag in deze wedstrijd Boy van Vliet in het tweede kwart uitvallen met een enkelblessure.

Het is Donar Groningen dat in het eerste kwart minder stroef speelt dan de thuisploeg. Heroes Den Bosch heeft moeite met scoren en komt niet verder dan elf punten. Niet dat Donar er veel meer maakt, maar toch gaan de Groningers na het eerste kwart aan de leiding met 11-14.

Het tweede kwart begint voor Heroes Den Bosch scorend iets beter, maar het moet na iets meer dan een minuut wel Boy van Vliet gaan missen. Heroes recht de rug, plaatst in de eerste vijf minuten van dit kwart een 15-4 run en komt zo op een 25-18 voorsprong. Donar zit al in foutenlast en gaat via de zoneverdediging proberen Heroes Den Bosch af te stoppen. Dat lukt redelijk en via een sterk tweede deel van dit kwart komt Donar toch weer terug in de wedstrijd. Beide ploegen zoeken de kleedkamer op bij een 31-33 stand.

Het zijn Van der Mars en Thomas die voor Heroes Den Bosch de score openen in het derde kwart, 35-33. Als Van der Mars even later nog twee keer kan scoren, vlucht Donar in de time-out. Beide ploegen pakken het dan sterk aan, scoren allebei in zeer korte tijd wat punten en staan binnen no-time op 46-42. Dan komt er wederom de klad in qua scoren en zo komt er in de resterende twee minuten aan beide kanten nog maar één score bij. Stand na dertig minuten spelen, 48-44.

Heroes Den Bosch kan de voorsprong in het laatste kwart vasthouden, zij het met enige moeite. Donar dringt wel aan, maar komt niet verder dan op één punt, 50-49. Door ondermeer twee driepunters van Verners Kohs wordt het 56-52. De laatste minuten breken aan. Het verschil blijft steeds rond de vier punten, maar net voor tijd zet Mounce de stand op 63-62. Time-out Braal. Ndow scoort daarna een belangrijke driepunter voor 66-62. Gaddefors zet dan de marge op twee aan het einde van deze eerste wedstrijd, 66-64. De tweede wedstrijd vindt plaats op 12 januari in Groningen.