Door: Rob de Keijzer

De 17e landstitel voor Heroes Den Bosch is een feit! In een spannende wedstrijd in de Vijf Meihal was Heroes Den Bosch met 74-81 te sterk voor ZZ Leiden en zo kon de ploeg het Nederlandse kampioenschap binnenhalen. Absolute topscorer voor Heroes Den Bosch deze middag was Clay Mounce met 23 punten. Thomas van der Mars, Finals MVP, greep 16 rebounds en Kherrazi kwam tot 11 rebounds.

De Vijf Meihal barstte uit zijn voegen deze middag. Aan alles was te zien dat dit de beslissende wedstrijd was in de strijd om het landskampioenschap.

Het is ZZ Leiden dat in het begin van de wedstrijd de leiding neemt met 4-2. Wederom komen er enkele minuten waar beide ploegen niet tot scoren komen, totdat Dunn met zijn driepunter 7-4 scoort. Het is daarna Shane Hammink die met een driepunter en een lay-up de stand gelijk trekt. 7-7 met nog een kleine vijf minuten te spelen. Toch is het wederom ZZ Leiden dat het initiatief pakt in de resterende vijf minuten en men komt onder aanvoering van De Jong op een 20-13 voorsprong. Heroes Den Bosch laat het niet verder komen dit kwart, knokt zich toch weer terug en kan het eerste kwart afsluiten met een 22-17 achterstand.

Midtgaard begint het tweede kwart met twee gemiste vrije worpen. Austin Price heeft dan zijn vizier wel op scherp staan en zijn twee driepunters geven Heroes Den Bosch in dit kwart weer de nodige swung, 24-23. Van Bree zet de thuisploeg dan op een 28-23 voorsprong, maar door twee driepunters en een dunk van Clay Mounce is het met nog iets minder dan vier minuten te spelen 30-33. Time-out ZZ Leiden. Zoals ook in de voorgaande wedstrijden blijft de voorsprong wisselen en is het eerst wederom ZZ Leiden dat de voorsprong pakt. Via sterk spel van Dunn wordt het 39-37. Dwayne Lautier-Ogunleye en Kherrazi zorgen ervoor dat Heroes Den Bosch toch weer op voorsprong komt, 39-42. Dunn zet de ploegen dan weer op gelijke hoogte, maar het is uiteindelijk Price die de ruststand op 42-45 zet.

Na de rust word de intensiteit er niet minder om. ZZ Leiden heeft veel fouten nodig om Heroes Den Bosch van zich af te houden. Een onsportieve fout van Dunn, na het vasthouden van het been van Price, brengt diezelfde Price naar de vrijeworplijn. Beide vrije worpen gaan raak, wat een 49-53 voorsprong betekent voor Heroes Den Bosch. De Jong en Tubutis trekken dan de stand wederom gelijk en Erik Braal pakt een time-out. Het lukt beide ploegen daarna wederom niet om de score verder uit te breiden. Er wordt heel fel verdedigd en aanvallend komen beide ploegen er daarom niet echt doorheen. In de resterende twee minuten is het alleen Clay Mounce die nog tot scoren komt. Zijn driepunter geeft Heroes Den Bosch een 53-56 voorsprong en beide teams maken zich op voor de laatste tien minuten in deze finalereeks.

In het laatste kwart gebeurt er dan van alles. Van Bree opent voor ZZ Leiden, maar Clay Mounce laat zich wederom gelden. Zijn vijf punten geven Heroes Den Bosch een 56-61 voorsprong, nadat Dunn vol op Kherrazi is gelopen. De guard gaat even groggy naar de kant toe. De Jong scoort dan voor ZZ Leiden, Geert Hammink loopt tegen een technische fout aan en Midtgaard kan met zijn vijfde fout naar de kant toe. Ondertussen komt Heroes Den Bosch via een sterk spelende Boy van Vliet op een 59-67 voorsprong. Heroes Den Bosch blijft aan de goede kant van de score en heeft de wedstrijd op dat moment onder controle. Mounce en Lautier-Ogunleye schieten allebei hun driepunter raak en met nog iets meer dan drie minuten op de klok pakt Geert Hammink bij de stand van 62-73 de time-out. Tubutis en Maxhuni schieten dan hun driepunter raak en daarna is het Dunn die het verschil iets kleiner kan maken, 67-76. Met nog minder dan twee minuten op de klok laat ZZ Leiden de tegenstander meerdere keren naar de vrijeworplijn gaan om nog wat te forceren, maar Maxhuni blijft koelbloedig en benut de buitenkansjes. Met nog 26 seconden op de klok pakt Geert Hammink zijn laatste time-out en Dunn brengt met een driepunter nog wat spanning terug in de wedstrijd, 74-79. Tegelijkertijd wordt er een fout gemaakt op Hammink en ook die laat de buitenkans op de punten niet onbenut, 74-81. De luttele seconden die resteren laten beide teams lopen en zo kan Heroes Den Bosch de 17e landstitel bijschrijven!