Door: Rob de Keijzer | Foto: Robert Verboon

Na een heerlijke pot basketball is het Heroes Den Bosch op deze tweede kerstdag gelukt om de ongeslagen status in de BNXT League te behouden. ZZ Leiden werd in de Maaspoort met 79-74 verslagen. Austin Price en Kobe Webster kwamen tot respectievelijk 20 en 19 punten. Chris-Ebou Ndow flirtte met een triple-double, 13 punten, 8 rebounds en 9 assists.

Aan scores geen gebrek in het eerste kwart. Beide ploegen laten zien dat ze niet voor niks al jaren de toon aangeven in Nederland en maken er meteen een mooie wedstrijd van. Heroes Den Bosch doet dat iets beter dan ZZ Leiden in het begin en halfweg het kwart staat het 16-11 voor de thuisploeg, die het, zoals het er nu naar uitziet, een tijd zonder Boy van Vliet zal moeten doen. Verder onderzoek komende week moet uitwijzen wat de ernst van de enkelblessure is. Austin Price is met 11 punten trefzeker dit kwart en zet met zijn driepunter de thuisploeg op een voorsprong van 19-11. Een driepunter van Chris-Ebou Ndow zorgt er even later voor dat de marge 9 punten wordt en ZZ Leiden de eerste time-out pakt. Voor de gasten is het dan Erikas Venskus die het net weet te vinden, maar de voorsprong na tien minuten is voor Heroes Den Bosch, 28-20.

ZZ Leiden pakt in het tweede kwart het momentum en komt binne drie minuten terug tto 2 punten, 32-30. Wederom is het Venskus die voor de punten zorgt aan de kant van ZZ Leiden. Heroes Den Bosch heeft dit kwart moeite om de productiviteit van het eerste kwart te evenaren en komt niet verder dan 12 puntjes dit kwart. ZZ Leiden zet er daar 26 tegenover en kan zodoende de leiding nemen na de eerste twee kwarten. Ruststand 40-46.

De eerste vijf minuten na rust zijn rommelig aan alle kanten. Heroes Den Bosch pakt een 7-2 run en kan zo de achterstand terugbrengen tot 1 punt. Na wat vertraging door een review van de scheidsrechters en een blessure van Alcegaire bij ZZ Leiden is het datzelfde ZZ Leiden dat toch weer iets wegloopt bij de thuisploeg, 47-52. Kobe Webster en Price trekken de stand gelijk en zo gaan we met een 52-52 stand de laatste drie minuten in van dit kwart. Daarin geven beide ploegen elkaar niet veel toe. Voor Heroes Den Bosch is het Webster en bij ZZ Leiden is het Bouwknecht die de scores voor de ploegen op het bord zetten. Uiteindelijk is het Ververs die de stand op 59-62 zet aan het eind van het derde kwart.

Webster blijft in het laatste kwart ook sterk spelen. Zijn twee driepunters zorgen voor 65-64 en voor de time-out aan de kant van ZZ Leiden. Vanaf dat moment wordt het een mooie basketbalthriller in de Maaspoort. Halfweg het kwart is het 67-66 maar zijn beide ploegen nog niet klaar met scoren. Aan de kant van ZZ Leiden zijn het Bouwknecht en Schaftenaar en bij Heroes Den Bosch laat Webster nog steeds zien waarom hij tot man of the match gekozen is. Het blijft spannend tot het eind, Bouwknecht en Schaftenaar blijven de basket vinden, maar Heroes Den Bosch kan door een sterke defense en vrije worpen van Webster en Verners Kohs toch de winst naar zich toe trekken. Eindstand: 79-74.