Door: Rob de Keijzer | Foto: Robert Verboon

Heroes Den Bosch heeft in extremis de finale bereikt van de TOTO basketball cup. Na het verlies met 12 punten in Leiden was de thuisploeg deze middag met 87-72 te sterk voor ZZ Leiden waarmee het verschil van 12 punten werd weggepoetst.

Na de openingsscore van Alex Gross voor Leiden zijn het meteen Jito Kok en Boy van Vliet die de thuisploeg op 2-4 zetten met 2 scores is 3 seconden. DJ Fenner kan dan ook zijn eerste punten laten noteren, maar wederom Gross en Lucas Kruithof tekken de stand gelijk, 6-6. Heroes Den Bosch komt dan naar een 16-9 voorsprong wat Doug Spradley noopt tot een time-out halfweg het eerste kwart. Puntje voor puntje komen de Leidenaren dan dichterbij en de laatste drie minuten breken aan bij een 16-14 stand. Heroes Den Bosch blijft dan op voorsprong komen, maar ZZ Leiden staat de Bosscharen niet toe om een gaatje te slaan. Eindstand na het eerste kwart, 21-21.

ZZ Leiden komt dan in het begin van het tweede kwart op voorsprong, wat de opdracht voor de thuisploeg alleen maar moeilijker maakt. Duko Bos en Luuk van Bree zorgen voor 24-26 waar Heroes Den Bosch een driepunter van Roberts Stumbris tegenover kan zetten. Kok en Price zorgen dan voor een gaatje van vijf punten, 32-27. Jones brengt ZZ Leiden weer terug op 32-29 met nog iets meer dan drie minuten te spelen. Heroes Den Bosch pakt daarin een 38-31 voorsprong mede doordat Ververs in de laatste seconden drie vrije worpen mist.

De twaalf punten die Heroes Den Bosch moest goedmaken zijn in het begin van het derde kwart teruggebracht naar drie punten. De thuisploeg pakt een 42-33 voorsprong maar ZZ Leiden komt snel terug tot 42-40 en Heroes Den Bosch kan weer opnieuw beginnen. Stumbris loopt dan tegen een fout aan en ook tegen een technische wegens commentaar. Leiden profiteert niet helemaal, kan maar 1 vrije worp verzilveren (42-41) waarna Heroes Den Bosch door Dorsey-Walker op 46-41 komt. Met nog iets meer dan twee minuten gooit diezelfde Dorsey-Walker met een driepunter de stand op 53-43 en is daar de time-out voor ZZ Leiden. DJ Fenner trekt dan de stand over twee wedstrijden gelijk, 55-43 en we zijn op weg naar een spannend slot in dit tweeluik. Ralf de Pagter en van Vliet laten de Maaspoort dan schudden op zijn grondvesten en het laatste kwart gaat in met een 59-45 stand in het voordeel van Heroes Den Bosch.

De Pagter opent het laatste kwart en zet de score op 61-45. Schaftenaar pareert met zijn score zodat het verschil nog even veertien punten blijft in het voordeel van de thuisploeg. Mede door van Vliet wordt het 65-47 en moet ZZ Leiden in de achtervolging. Dat lukt en door Jones wordt het, met nog meer dan zes minuten op de klok 65-52. De time-out voor Heroes Den Bosch komt dan bij een 68-56 stand met nog 5.34 op de klok. Bij ZZ Leiden moet dan Kruithof naar de kant met 5 fouten en komt Heroes Den Bosch op een 72-58 voorsprong. Die voorsprong wordt dan in de laatste minuten uitgebreid naar 77-62 met nog 22 seconden op de klok. Time-out en balbezit ZZ Leiden. De Leidenaren kiezen voor een snelle score door Gross, komen op 77-64 maar zetten daarna Stumbris op de vrije worp lijn door een fout van diezelfde Gross, Die scoort maar eenmaal 78-64 waarna Ververs de beide ploegen naar de verlenging schiet, 78-66.

ZZ Leiden komt door Gross dan weer in veilige haven, 78-68 maar Dorsey-Walker en van Vliet brengen het voordeel weer naar Heroes Den Bosch, 84-68. ZZ Leiden brengt de stand op 84-70 en de spanning aan beide kanten is te merken aan het spel van beide ploegen. Met nog 57 seconden te spelen is het van Vliet die vanaf de vrije worp lijn de stand op 86-70 gooit. ZZ Leiden komt op 86-72 en heeft met een driepunter van van Bree de kans om de wedstrijd te beslissen, maar die gaat mis. Dorsey-Walker zet dan vanaf de vrije worp lijn, met nog 6 seconden op de klok, de stand op 87-72 waarna de driepunter van Jones van de ring afketst. Eindstand in de 2e wedstrijd in deze halve finale, 87-72 wat betekent dat Heroes Den Bosch de finale om de TOTO Basketball Cup kan gaan spelen.

Sherron Dorsey-Walker was deze middag goed voor 21 punten, Boy van Vliet kwam tot 18 punten en 11 assists. Ook Roberts Stumbris liet een double-double noteren met 12 punten en 12 rebounds. Aan de kant van ZZ Leiden was van Luuk van Bree topscorer met 24 punten, gevolgd door Alex Gross met 16 punten.