Door: Rob de Keijzer | Foto: Robert Verboon

In een heerlijke basketball wedstrijd heeft Heroes Den Bosch in extremis de winst naar zich toe getrokken in deze eerste wedstrijd van de Elite Gold. Via de kwartstanden 23-19, 16-25, 22-18 en 17-14 werd het uiteindelijk 78-76 voor het keurkorps van Erik Braal.

Waar bij Heroes Den Bosch Thomas van der Mars (griep) en Keime Helfrich (vermoeidheidsverschijnselen) ontbraken moest Antwerp Giants het deze avond doen zonder Roby Rogiers. De 26 jarige center, goed voor 10 punten gemiddeld, zat in trainingspak aan de kant deze avond. De opening is voor Jito Kok, die met een blok en een dunk meteen zijn visitekaartje afgeeft, 4-3. De thuisploeg komt dan op een 7-3 voorsprong, maar driepunters van Van Bruggenhout en Jovanovic houden de Giants in het spoor van de thuisclub, 10-9. Een four-point play van DJ Fenner zet de stand halfweg het kwart op 14-9. Antwerp Giants laat Heroes Den Bosch dan even uitlopen naar 20-13 maar komt mede door oud Leeuwarden speler Veinot terug tot 20-17. Beide ploegen sluiten het kwart af met een 23-19 stand.

Bolton stookt het vuurtje dan wat op voor Antwerp Giants en brengt zijn ploeg naar 26-23. Sherron Dorsey-Walker en DJ Fenner zorgen dan even later toch weer voor een 8 punten voorsprong voor Heroes Den Bosch, wat Ivica Skelin tot een time-out noopt. Binnen no time staat Heroes Den Bosch dan op 5 teamfouten en komt Antwerp Giants terug tot een 31-30 stand. Een minuut later is de stand 33-35 voor de gasten uit Antwerpen en is het Erik Braal die de time-out neemt. Antwerpen pakt dan het momentum en kan via een buzzer beater van Mwema de ruststand bepalen op 39-44.

Met o.a. vier driepunters in de eerste drie minuten, mooi verdeeld over beide ploegen, komt de stand op 47-52. Met de 10e driepunter voor Heroes Den Bosch zet Price de stand op 52-54 maar aan de kant van de Giants is het Schoepen die eveneens met de 10e driepunter voor zijn ploeg meteen pareert, 54-57. Antwerp Giants blijft dan aan de goede kant van de score, maar met nog 1 minuut te spelen is daar Dorsey-Walker die de stand gelijk trekt, 59-59. Via de Pagter en Bolton komt de stand dan op 61-62.

Sueing, die in het eerste kwart al tegen drie fouten aanliep, opent het laatste kwart met een driepunter voor Antwerp Giants. Die slaan een gaatje van 5 punten en zien Skelin tegen een technische fout oplopen. De spanning zit er aan beide kanten goed op, maar Antwerp Giants blijft aan de goede kant van de score met nog iets meer dan drie minuten op de klok, 70-74. Het blijft dan spannend en aan beide kanten worden ballen weggegooid. Met nog een minuut op de klok is het 73-76 en gooit Price beide ploegen naar een gelijke stand, 76-76. Time-out Antwerp Giants met nog 36 seconden te spelen. De aanval van Antwerp Giants strandt in schoonheid en met een heerlijke alley-oop pass van Boy van Vliet is het dan Jito Kok die de 78-76 overwinning op het sheet dunkt.

Austin Price liet 22 punten noteren waaronder 6 driepunters. DJ Fenner kwam tot 16 punten, Jito Kok scoorde 12 punten. Bij Antwerp Giants was het Rasir Bolton die met 22 punten de meeste punten liet aantekenen, gevolgd door Keevan Veinot en Nikola Jovanovic. Laatstgenoemde liet een double-double noteren met ook nog 14 rebounds.