Door: Rob de Keijzer | Foto: FIBA.Basketball

In Estland heeft Heroes Den Bosch zich niet kunnen plaatsten voor de knock-out fase van de FIBA Europe Cup. Drie kwarten zag het er goed uit, maar in het laatste kwart (27-10) was de thuisploeg oppermachtig en zette zo de eindstand op 73-63.

Met Austin Price en Lagio Grantsaan weer terug in de selectie begint Heroes Den Bosch sterk aan het uitduel tegen BC Kalev/Cramo. Mede door twee driepunters in de openingsfase komen de Bosschenaren halfweg het kwart op een 3-10 voorsprong. BC Kalev/Cramo komt dan terug tot 6-10, vrije worpen van Thomas van der Mars (1/2) en Verners Kohs (2/2) zetten de marge dan weer op 7 punten, 6-13. Om en om scoren beide ploegen dan de driepunters en Kobe Webster zet met een lay-up de score op 14-18. Jito Kok raakt nog een vrije worp en met nog 0,8 seconde op de klok is het BC Kalev/Cramo dat met 2 rake vrije worpen de kwartstand op 16-19 zet. De stand in de andere wedstrijd (HAKRO Merlins Crailsheim vs Gaziantep) is na het eerste kwart 14-26. Tot zover een gunstig scenario voor Heroes Den Bosch.

Heroes Den Bosch loopt via scores van Emmett Naar en Chris-Ebou Ndow naar 16-24. Door o.a twee driepunters van de thuisploeg komt de stand op 23-24 en de time-out van Erik Braal is daar. Donte Thomas en Van der Mars scoren dan voor Heroes Den Bosch, maar even later komt Kalev voor het eerst op voorsprong in deze wedstrijd, 31-30. Naar en Keime Helfrich zorgen dan voor 31-35, waarna Van der Mars ook nog een keer kan scoren. Ruststand in Estland: 34-37. Merlins en Gaziantep gaan dan rusten met een 37-50 score in het voordeel van de Turken.

Van der Mars opent de score direct in het derde kwart maar door een score van Gilbert, die in de eerste helft aan de kant van de thuisploeg al 11 punten scoorde, wordt het snel 38-39. Na de time-out is het dan Kaspars Vecvagars die met twee driepunters op rij 38-45 op het scorebord zet. Helfrich scoort dan zijn vierde (uit evenveel pogingen) driepunter en Heroes Den Bosch komt op een voorsprong van 10 punten 38-48. Kalev weet dan nog wat van de achterstand weg te werken, maar verder dan 46-53 komt het niet. In Duitsland is de stand na drie kwarten dan 61-65 en heeft Merlins zich weer in de wedstrijd geknokt.

Pas na twee minuten valt de eerste score in het laatste kwart. Kok benut 1 van zijn 2 vrije worpen waarna de productie weer even stokt aan beide kanten. Kohs weet dan nog te scoren voor Heroes Den Bosch maar de thuisploeg komt met nog iets minder dan vijf minuten op de klok door een driepunter van Kovliar op 55-56. Even later is het Kitsing die met zijn driepunter de thuisploeg een 58-56 voorsprong geeft. Heroes Den Bosch heeft dan nog 4 minuten om de overwinning naar zich toe te trekken. Wederom een driepunter van Kitsing zet de score op 61-56. Alles begint dan te vallen voor de thuisploeg en met nog twee minuten op de klok is de stand ineens 69-59. De thuisploeg mag dan een aantal keer naar de vrije worp lijn en behoudt ook in de laatste minuten de voorsprong. Gaziantep heeft dan al gewonnen van Crailsheim met 95-97, maar de stand in Estland zorgt er voor dat Heroes Den Bosch zich toch niet plaatst voor de knock-out fase. Eindstand: 73-63

Keime Helfrich en Thomas van der Mars kwamen tot 12 punten, bij BC Kalev/Cramo scoorden Gilbert en Kovliar ieder 16 punten.