Door: Rob de Keijzer

In de ZZ Arena 1574 heeft Heroes Den Bosch het thuisvoordeel niet terug kunnen pakken. Ook in deze tweede wedstrijd was ZZ Leiden de betere en zet het, via de 83-65 overwinning de stand op 2-0 in deze best of five serie om het Nederlands kampioenschap.

Heroes Den Bosch begint de wedstrijd met een 0-7 run en heeft ZZ Leiden vakkundig van de basket weten te houden. Na bijna drie minuten is er dan toch de eerste score aan de kant van Leiden, 2-7. Heroes Den Bosch loopt dan, mede door de 2e driepunter van Sherron Dorsey-Walker naar 2-11. De start is overduidelijk voor de Bosschenaren, maar zoals zo vaak weet ZZ Leiden weer sterk terug te komen tot 13-14. Austin Price en DJ Fenner (and-1) zetten Heroes Den Bosch even later op 15-19 waarna het kwart eindigt op 20-20.

Een 8-0 run van ZZ Leiden betekent meteen een flinke voorsprong voor ZZ Leiden. 3 turnovers in anderhalve minuut (evenveel als in heel Q1) doen Heroes Den Bosch de das om in het begin van dit kwart. Na de time-out van Braal gaat ZZ Leiden gewoon door en zet de run op 12-0 voordat Dorsey-Walker iets terug kan doen, 32-22. Heroes Den Bosch klapt redelijk in elkaar en komt na 7 minuten op een 43-22 achterstand. Die 23-2 (!) run van ZZ Leiden pareert Heroes Den Bosch met een 0-11 run zodat de achterstand bij rust tien punten bedraagt, 43-33.

Na de rust hebben beide ploegen in de eerste minuut wat moeite met de scores. Als ze dan toch beginnen is het ZZ Leiden dat de voorsprong toch weer wat groter kan maken, 48-35. Heel even komt het verschil onder de 10 punten, maar ZZ Leiden trekt weer even door en komt op 52-39. Ook in het restant van het kwart blijft het voordeel aan Leidse kant die met 19-12 dit kwart pakken en zo het laatste kwart met een 62-45 voorsprong kan beginnen. Achttien punten wordt het verschil dan na iets meer dan een minuut in het laatste kwart. Verdedigend staat ZZ Leiden wederom heel goed waardoor Heroes Den Bosch moeite heeft de ring te bereiken. En met een 3 punt percentage van 28% valt er van buiten ook niet veel te halen deze avond voor de ploeg van Erik Braal. Halfweg staat het dan 70-57 en pakt ZZ Leiden de time-out na een 0-7 run van Heroes Den Bosch. ZZ Leiden pakt weer het overwicht, loopt naar 77-57 en zal uiteindelijk de wedstrijd met 83-65 winnen.

In Brock Gardner had ZZ Leiden deze avond de topscorer met 27 punten. Tajion Jones liet er deze avond 22 noteren. Bij Heroes Den Bosch was Austin Price met 20 punten de topschutter, Sherron Dorsey-Walker noteerde 12 punten deze avond.