Tickets / Seizoenkaarten Webshop

Mijn hoogtepunt met Nashua Den Bosch in de jaren 80 – Jos Kuipers

In december 1979 trad Nashua aan als hoofdsponsor van EBBC Den Bosch. In tien jaar tijd werden wij maar liefst negenmaal landskampioen. Met spelers als Tom Barker, Dan Cramer, Mitchell Plaat, Henk Pieterse, David Lawrence, Paul Thompson en Mike Reddick leunde de ploeg voortdurend tegen de Europese top.

Bij de transitie van een gevestigde Eredivisie club naar Europese topclub hoorde natuurlijk ook de overgang naar een topfaciliteit. Voor ons betekende dit de stap van de Vinkekamp naar de Maaspoort. In het eerste jaar dat ik bij Nashua speelde werd de hal gebouwd, in die tijd een unieke hal voor de binnensport in Nederland: naast Ahoy en de Rai een nieuwe evenementenhal. Voor ons als spelers was dit zeer aantrekkelijk. Het gaf ons een fantastische boost. We gingen naar een hal met betere faciliteiten en van 1200 man naar 3500 man die ons naar voren schreeuwde. Kortom, een enorme kick voor ons!

De eerste twee officiële openingswedstrijden werden gespeeld tegen het NBA All Star Team. Absolute grootheden uit de NBA kwamen naar Den Bosch. Ik kan me nog goed herinneren dat een dag voor de wedstrijd grote sterspeler Moses Malone werd ingevlogen. Hij had net, als een van de eerste NBA spelers ooit, een miljoenencontract met de Philadelphia 76’ers getekend!

Op 3 september 1982 is de opening met het eerste van twee duels tegen NBA All Stars selectie. Eindelijk was het dan zover; de openingswedstrijd. De Maaspoort was afgeladen vol. In het toezien van dik 4000 man namen we het op tegen absolute wereldsterren. Wellicht kun je het jezelf voorstellen, maar daar word je best wel zenuwachtig van. We vroegen onszelf wel eens af; zijn we hier wel tegen opgewassen? We gooiden alle schroom van ons en wonnen de eerste wedstrijd! Met onder andere de toenmalige supersterren Adrian Dantley en Moses Malone, schoten we de All Stars naar een verrassende nederlaag (79-73). Hierop besloten de All Stars echter een tandje bij te zetten in de volgende game. Het werd een fysieke wedstrijd waarin we alle kanten werden opgespeeld.

Later dat seizoen stond in de Maaspoort het finaletoernooi van de Wereldbeker voor clubteams op het programma. Wij bereikten de finale, maar verloren net als in 1979 van Ford Cantù. De vader van de voormalige NBA-vedette Kobe Bryant, Joe Bryant, scoorde in de slotseconde de winnende treffer.

De overgang naar de Maaspoort zorgde in ieder geval voor een thuisvoordeel ten opzichte van de Nederlandse clubs. Het publiek, het grote veld en een hardere ring waren allemaal in het voordeel van ons, Nashua Den Bosch.

Tags:

Historie

Keep me Posted!

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Keep Me Posted