Door: Rob de Keijzer

In een tot de nok gevulde Maaspoort heeft Heroes Den Bosch een belangrijke overwinning behaald op Stella Artois Leuven Bears. Na een gelijkopgaande strijd werd het uiteindelijk 76-74 voor Heroes Den Bosch. Thomas van der Mars was topscorer met 16 punten en 12 rebounds. Austin Price gooide er weer vijf driepunters in en kwam zodoende tot 15 punten. Shane Hammink was deze middag goed voor 14 punten. Dwayne Lautier-Ogunleye scoorde vanaf de bank 10 punten, waarvan één driepunter en 7 op 8 vrije worpen.

Heroes Den Bosch begint deze wedstrijd zonder Mike Carlson en Mohamed Kherrazi. Eerstgenoemde is zoals bekend geopereerd aan zijn bovenbeen, Kherrazi is vlak voor de wedstrijd ook niet fit genoeg bevonden. De starting five deze middag zijn Edon Maxhuni, Shane Hammink, Thomas van der Mars, Austin Price en Morgan Stilma.

Het is McGlynn die met een driepunter de gasten uit Leuven de voorsprong geeft in het begin van de wedstrijd. Via Maxhuni en de sterk spelende Hammink staat het even later 11-8 voor Heroes Den Bosch. Beide ploegen geven elkaar geen duimbreed toe en als Leuven Bears daarna weer op voorsprong komt (13-15), zal het die voorsprong niet meer weggeven in het eerste kwart. Groot is het verschil niet na tien minuten spelen, 19-20.

Langzaam maar zeker krijgt Heroes Den Bosch meer grip op de wedstrijd in het tweede kwart. Lautier-Ogunleye komt sterk van de bank en zorgt er met tien punten in dit kwart voor dat Heroes Den Bosch via 26-20 op 28-22 komt. Hammink loopt dan tegen een technische fout aan en dat is mede het sein voor Leuven Bears om de teugels wat strakker aan te trekken, zodat het verschil niet groter wordt. Van der Mars en Lautier-Ogunleye blijven scoren voor de thuisploeg, maar Solomon Young zorgt er voor de Leuvenaren voor dat de stand bij rust in evenwicht is, 36-36.

Ook het derde kwart bracht nog geen verschil in de stand. Dan was het Leuven Bears dat de voorsprong pakte, even later was het weer Heroes Den Bosch dat een kleine voorsprong bij elkaar schoot. Young ging in dit kwart voor Leuven Bears wederom voorop in de strijd met twaalf punten. Voor Heroes Den Bosch was Van der Mars het productiefst met 10 punten. Halfweg het kwart zorgt Price met zijn derde driepunter voor 49-48, maar Leuven Bears komt door scores van Heath op een 50-53 voorsprong. Het lijkt aan de kant van Leuven Bears scorend makkelijker te gaan, maar Heroes Den Bosch knokt zich elke keer knap terug. Heel even is het gaatje vier punten: 52-56. Hammink en Van der Mars (na een heerlijke assist van Boy van Vliet) trekken de stand weer gelijk, 56-56. Sterk verdedigend werk van Van Vliet op Heath geeft Leuven Bears geen kans te scoren, maar even later lukt dat Young toch weer. Het is uiteindelijk wederom Hammink die de stand gelijktrekt na 30 minuten, 58-58.

Het laatste kwart is geen uitzondering van de eerste drie kwarten. Heroes Den Bosch en Leuven Bears blijven elkaars gelijke. Na de vierde driepunter van Price en twee rake vrije worpen van Stilma is daar de time-out voor Leuven Bears. Allen en McGlynn zetten de gasten dan op een 65-66 voorsprong. Het zijn daarna Stilma en Van Vliet (steal en score) die de voorsprong toch weer naar Heroes Den Bosch brengen, 69-66. De voorsprong blijft in het restant van het kwart voor Heroes Den Bosch en de ploeg loopt via 71-69 naar 72-71. Met nog 1,7 seconden op de shot clock krijgt Price de bal en zijn driepunter vanuit de hoek zorgt voor een 75-71 voorsprong voor Heroes Den Bosch. Als Allen daarna met zijn driepunter voor 75-74 zorgt, wordt het nog even spannend, maar het is Maxhuni die met één vrije worp op 1 seconde van het einde de 76-74 eindstand op het bord zet. Een belangrijke winst voor Heroes Den Bosch, zodat het in het spoor blijft van ZZ Leiden in de Elite Gold.