Tickets / Seizoenkaarten Webshop

Door: Rob de Keijzer | Foto: Robert Verboon

Onder luid gezang van de meegereisde fans uit Leiden wist ZZ Leiden in de Maaspoort de eerste wedstrijd in deze finale overtuigend te winnen van Heroes Den Bosch. Door de 89-96 overwinning haalt de ploeg van Doug Spradley het thuisvoordeel naar de ZZ Arena en kan het aanstaande donderdag reeds op matchpunt komen.

Precies een week kon Erik Braal genieten van een volledige selectie. Tot vandaag. DJ Fenner (schouder) en Roberts Stumbris (griep) haakten beide af in de selectie van de thuisploeg. Thijs Beens keerde wel weer terug in de selectie van Heroes Den Bosch. Aan de kant van ZZ Leiden ontbraken Liam van der Schalie, Jibbe Sicking (enkel) en zoals bekend Stan van den Elzen.

In de eerste minuten beginnen beide ploegen voortvarend en wordt het via 7-8 even later 14-8 voor de thuisploeg. ZZ Leiden herpakt zich heel sterk en komt even later op een 17-20 voorsprong met nog iets meer dan twee minuten op de klok. De voorsprong blijft dan aan Leidse kant, het is uiteindelijk Bouwknecht die de 24-27 stand op het bord schiet.

In de eerste minuten van het tweede kwart behouden de Leidenaren de voorsprong. Scores van Gardner en Bouwknecht zorgen er voor dat de stand na drie minuten in dit kwart 27-31 is. ZZ Leiden zet de marge dan op 6 punten, 35-41 en het gaatje aan Leidse kant is geslagen. Gardner en Schaftenaar heersen dan onder het bord en laatstgenoemde zet het verschil op 8 punten, 37-45. De ruststand wordt dan bereikt bij 40-47.

Ververs zet dan ZZ Leiden eigenhandig, met een 0-8 run op 40-55. Heroes Den Bosch heeft, zeker in het begin van dit kwart, geen antwoord op de dadendrang van de bezoekers uit de Sleutelstad. Die blijft maar duren en de laatste drie minuten gaan in bij een 49-69 stand voor ZZ Leiden. Met 5 spelers in de dubbele cijfers op laat de ploeg van Spradley op dat moment geen spaan heel van de thuisploeg. Heroes Den Bosch kan de marge dan nog iets verkleinen, maar verder dan 55-71 komen ze dit kwart niet meer.

Bouwknecht opent het laatste kwart met een drietje vanuit de hoek. Heroes Den Bosch komt dan op 60-75 door het 15e punt van Emmanuel Akot, maar even later is het Bouwknecht die ook met zijn 15e punt, de gasten op 60-77 zet. Met nog zes minuten op de klok lijkt de wedstrijd beslist als Ververs ZZ Leiden op 64-81 zet. Daar denkt Heroes Den Bosch toch anders over en ineens is het, met nog 50 seconden op de klok 87-92 en de time-out voor ZZ Leiden. De thuisploeg slaagt er dan, ondanks het sterke einde, toch niet meer in om de winst in eigen huis te houden. ZZ Leiden wint met 89-96 en komt zo op een 0-1 voorsprong in deze serie.

Voor Heroes Den Bosch was Lee Moore de topscorer van dienst met 31 punten, gevolgd door Emmanuel Akot met 19 punten. Voor ZZ Leiden kwamen Maarten Bouwknecht en Marijn Ververs beide tot 17 punten, Luuk van Bree en Brock Gardner kwamen tot 15 punten.