Tickets / Seizoenkaarten Webshop

Een interview met Henk Pieterse, Bossche basketball legende en oprichter van Stichting Pest Mij Maar.


Kun je kort uitleggen wat Stichting Pest Mij Maar doet?

Met stichting Pest Mij Maar brengen we een gigantisch breed publiek op een laagdrempelige manier in beweging door middel van sport, spel, muziek en veel plezier. Op deze manier maken we deelnemers meer bewust van hun rol binnen een groep, maar leren we ze ook hoe zij, door op te komen voor een ander, een veilige setting kunnen creëren voor zichzelf en voor elkaar. Respect, anti-pesten en natuurlijk sportiviteit (sportstimulering) spelen hierin de grootste rol. Doordat we een veilige setting weten te creëren, zien we dat ieder kind zich al snel beter voelt, zichzelf durft te zijn en opkomt voor zichzelf en voor anderen. Dat is nogal wat in deze tijden!


Wat is de aanleiding geweest om Pest Mij Maar op te richten?

Dit is het feit dat ik, voor mijn actieve basketball carrière zelf zwaar gepest ben. De sport redde mij en ik vond dat ieder kind die gepest wordt, dit gevoel moest kunnen ervaren. Ik heb mezelf daarom beloofd om er wat mee te doen na mijn actieve sportcarrière. Ook mijn partner Jantien werd gepest in haar jeugd. Zowel bij haar als bij mij liep het vaak behoorlijk op, dus we weten dondersgoed wat het doet met een mens, laat staan met een jong kind. Daarom is het nu onze missie om pesten te stoppen.


Wat doen jullie allemaal om pesten tegen te gaan?

We hebben verschillende programma’s geschreven die er allen toe leiden dat er een veiligere setting wordt gecreëerd, niet alleen binnen alle onderwijsvormen, maar ook binnen teams, woonwijken en op provinciaal niveau. Op onze website staan deze programma’s beschreven. De referenties hiervoor zijn legio. Het is écht onze dagelijkse missie om te strijden tegen pesten.


Wat is de doelgroep waar jullie je op richten?

Onze doelgroep is zeer breed. Denk hierbij aan basisscholen vanaf groep 5 tot en met beroepsonderwijs. We geven ook sessies voor bedrijven waar de hiërarchie zoek is en er onderling ook vast en zeker gepest en getreiterd wordt. Daarnaast zijn we ook te vinden bij jeugdinstellingen en sportclubs en bezoeken wij verschillende beurzen. In 2019 bereikten we bijna 57.000 (!) deelnemers. Iets om enorm trots op te zijn!


Kun je uitleggen hoe je sport, in het bijzonder basketball, gebruikt om pesten tegen te gaan?

Omdat ik een basketballer ben (5x landskampioen met Nashua Den Bosch), is de link natuurlijk snel gelegd. Basketball leent zich perfect voor onze programma’s, omdat er aan de ene kant veel oefeningen zijn waarbij je moet samenwerken en er aan de andere kant ook in kleine groepjes en dus heel veilig individueel gestart kan worden. Het dribbelen met de bal kun je ook via een ritme doen waarbij je al snel een eenheid krijgt. Iedereen heeft een eigen bal waarmee hij of zij werkt, dus je bent daar enorm druk mee. Niemand heeft dan ook tijd om op andere te letten of ze iets fout doen (= veiligheid = niet uitgelachen worden als het even niet gaat). Daarbij heeft ons programma zijn test van de tijd behoorlijk bewezen en overleeft. Vele scholen, bijvoorbeeld, gebruiken onze programma’s als deel van hun protocol tegen pesten. Jaar in jaar uit zien wij dat onze programma’s veel indruk maken en behoorlijk blijven hangen. Leraren gebruiken het om op voort te borduren.


Zijn er ervaringen uit je topsportcarrière die je gebruikt om je doelen met Pest Mij Maar te bereiken?

Jazeker! Bijvoorbeeld de nadelen die je ondervindt door vooroordelen over spelers. Zo classificeerden wij eens een gespierde en goed uitziende speler gelijk als een topper en schreven we een dikkere speler direct af. Dat bleek dus een grote fout! De gespierde speler bleek niet veel te kunnen, terwijl de stevigere gewoon niet te stoppen was. Dus: niet te snel oordelen over hoe iemand eruitziet. Kijk eerst maar eens in de spiegel.


Kun je een succesverhaal met ons delen?

We hebben ontzettend veel voorbeelden. Het mooie aan onze organisatie is dat we dicht bij onze doelgroep staan en laagdrempelig te benaderen zijn. Hierdoor komen veel succeservaringen bij ons terug, wat ons weer extra motiveert om onze missie voort te zetten. Sommige verhalen blijven echter extra bij. Hier een paar voorbeelden.

Een gepeste leerling, die zelfs een zelfmoordpoging onderging, werd na ons programma zelfverzekerder en vond in zichzelf de kracht om uit te groeien tot een inmiddels zeer bekende YouTuber. Als missiepartner van ons deelt hij nu zijn eigen verhaal met zijn volgers om zo anderen in hun kracht te zetten en te inspireren.

Verder gaf ik lang geleden les op een school in Den Haag. Daar was een Antilliaanse jongen, die men lui noemde. Ook de leraren hadden het helemaal gehad met hem. Soms leek hij helemaal in een andere wereld te zitten. Na mijn workshop liep hij langzaam naar de kleedkamer en onze voorman riep hem terug. Hij liet al snel weten dat hij daar geen zin in had. De kinderen lachten hem uit, omdat ik hem aansprak op zijn gedrag. Ik wilde weten wat er speelde, dus vroeg hem te gaan zitten. Na, weliswaar zuchtend, toch plaats te hebben genomen op de bank, sprak ik hem aan, vroeg ik hem wat er gaande was en waarom hij niet genoot van de workshop. Na een behoorlijke aarzeling vertelde hij dat hij een zieke moeder thuis had. Ik was verbaasd over het antwoord en vroeg verder. De jongen woonde alleen met zijn moeder en verzorgde haar in de ochtend, in de pauze van zijn school, na school en voordat ze naar bed ging in de avond. Hij nam alle pesterijen aan en dacht dat als men echt wist van zijn moeder, hij misschien in een soort van tehuis geplaats zou worden en zijn moeder in een ziekenhuis. Alles viel voor mij toen als een puzzel in elkaar. Deze jongen was niet lui. Deze jongen was een held. Op school was hij aan het rusten. Hij kon geen kind zijn, maar was vader, verzorger en zoon in één.

Die avond heb ik de leraren en directie op de hoogte gesteld. Zij schrokken van hun eigen aannames en vooroordelen. Al snel hadden ze hulp ingeroepen voor thuis en kon de jongen weer kind, scholier en net als alle anderen zijn. Door onze korte lijnen met de scholen en organisaties weten we als geen ander dat we niet alleen de deelnemers bewuster moeten maken, maar ook de medewerkers, begeleiders en/of opvoeders.


Je bent samen met partner Jantien enorm actief voor de stichting. Doen jullie het helemaal alleen?

Wij zijn beiden 24/7 druk met onze programma’s. Jantien is vooral op de achtergrond actief met de organisatie, het uitschrijven van alle ideeën en het verbeteren en professionaliseren van onze programma’s, de communicatie en de marketing. Ikzelf ben samen met de andere HenkSters voornamelijk bezig op de voorgrond. HenkSters zijn unieke sporters met unieke social skills. Zij werken binnen hun eigen sportgebied met het Pest Mij Maar! Programma. Hieraan zijn eveneens andere maatschappelijke thema’s verbonden, zoals veilig verkeer, gezondheid/gezonde voeding, communicatie en veiligheid.

Daarnaast werken we samen met onze missiepartners. Met Alexander Remi (ambassadeur en penningmeester van onze stichting) houden we de stichting draaiende. Ook streven we ernaar om in de toekomst Pest Mij Maar dagen of weekenden te kunnen organiseren waarbij we niet alleen focussen op diegenen die gepest worden, maar tevens op hun omgeving, weerbaarheid en veiligheid. Eigenlijk op de hele groepsdynamiek en hun eigen rol hierin. Dit gaan we doen door middel van verschillende soorten sport, maar ook het E-sports gaat hierin een rol spelen. Cyber pesten en online gaming hebben namelijk een hele nieuwe dimensie toegevoegd aan het thema pesten.

Corona heeft helaas de afgelopen maanden nogal wat roet in het eten gegooid, vooral ook omdat wij een nieuwe werkplek hadden gevonden in Eindhoven net vóór de pandemie. Hierdoor is de fondsenwerving wat stil komen te liggen en zijn wij ons op de eerste plaats gaan focussen op onze directe afnemers, de scholen. We hebben onze programma’s coronaproof gemaakt. Dankzij onze missiepartners (Nike, The Rent Company en Pioneer DJ) kregen we extra middelen en materialen tot onze beschikking waardoor we nu geheel onafhankelijk van onze omgeving met onze deelnemers (buiten) aan de slag kunnen gaan.


Welke doelen hebben jullie nog voor de toekomst?

Ons primaire doel op dit moment is om met een groot aantal missiepartners onze stichting te versterken. Wij willen door het gehele land en ook ver daarbuiten letterlijk grenzen verleggen en het pesten structureel terugdringen. Dit door bewustzijn te creëren van het eigen gedrag, maar ook van hoe positief gedrag en het opkomen voor een ander hieraan actief kunnen bijdragen. De partners die wij nu hebben zijn allemaal toppers. Zo regelt Nike alle kleding en give aways, is Pioneer DJ onze vaste trouwe partner voor al het audio gebeuren, is The Rent Company onze partner voor een tour langs een groot aantal scholen en heeft Emma Solutions ons bijzonder veel geholpen (en nog steeds) met de oprichting van de stichting en het creëren van onze prachtige website. Het zoeken naar nieuwe, betrokken partners blijft doorgaan, dus wees vrij om ons te contacten. Zoals mijn slogan klinkt: “Als we ons allemaal een beetje aanpassen, kunnen we samen alles!” We zien jullie graag aansluiten.

Keep me Posted!

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Le tre 1