Tickets / Season passes Webshop

De klassieker kende zoals altijd weer veel bijzondere momenten. Een dominant Zorg en Zekerheid Leiden nam in het eerste kwart al snel afstand van Heroes Den Bosch, maar bij rust zat er alweer weinig ruimte tussen beide ploegen. In de slotfase leek de Leidse ploeg te gaan winnen, maar een doordunk van Demario Mayfield zorgde voor een verlenging bij 78-78. In de verlenging was het weer een aanvallende rebound die Heroes Den Bosch op voorsprong zette. De rake driepunter van Riley LaChance viel net buiten de tijd, waardoor Heroes Den Bosch een belangrijke zege pakte: 88-87.

Heroes Den Bosch speelde nog zonder Van der Mars en Sam Vianen. Jonathon Williams is nog niet speelgerechtigd. Bij Leiden bleef Nzwekesi op de bank deze wedstrijd. ZZ Leiden begon sterk aan de wedstrijd. Twee rake driepunters van Nathanial Potts waren de opmars voor nog meer driepunters in dit kwart voor de Leidenaren. Heroes Den Bosch zette daar twee scores van Alan Herndon tegenover en even later was het Miha Lapornik die met een and-one de 7-6 op het scorebord zette. Dat betekende ook meteen de enige voorsprong voor Heroes Den Bosch in dit kwart, want ZZ Leiden had geen enkele moeite met de zone van de Bosschenaren. Via Michael Finke, Luuk van Bree en Marijn Ververs liep ZZ Leiden snel uit naar een 9-16 voorsprong. Jean-Marc Jaumin greep in met een time-out, maar ZZ Leiden stoomde, onder leiding van Worthy de Jong, door. Bij 19-29 was het kwart ten einde en was het driepuntsbombardement van ZZ Leiden even tot de orde geroepen.

Heroes Den Bosch begon het tweede kwart stukken beter dan het eerste. Demario Mayfield opende met een vrije worp, waarna Dominic Gilbert de marge terugbracht naar 7 punten, 22-29. Ook Geert Hammink pakte even een time-out om het ritme van de thuisploeg te onderbreken, maar aan de hand van Mayfield krabbelde Heroes Den Bosch toch weer overeind. Na 5 minuten wist ook ZZ Leiden de eerste score te noteren dit kwart en even later kwam Heroes Den Bosch bijna langszij, 32-33. Finke en King brachten ZZ Leiden weer naar 32-38, waarna beide ploegen met 36-40 aan de thee gingen.

Het derde kwart ging met minimaal verschil (15-13) naar de thuisploeg. Beide ploegen hadden moeite om door de verdediging van de ander heen te komen. JaCori Payne gooide Heroes Den Bosch met een driepunter op 44-44 waarna Lapornik, ook met een driepunter, Heroes Den Bosch voor de 2e keer deze avond aan de leiding bracht, 47-44. Het verschil bleef echter minimaal, beide ploegen konden geen gaatje slaan en bij 51-53 maakten beide ploegen zich op voor het slotakkoord.

En wat voor slotakkoord! Binnen 51 seconden stond ZZ Leiden al op 51-58 en had Heroes Den Bosch al drie teamfouten op het scoresheet staan. Heroes Den Bosch werd wat voorzichtiger en ZZ Leiden profiteerde daarvan door uit te lopen naar 53-61. Op dat moment vond Gilbert het genoeg en met een mooie steal en aansluitende dunk zette hij de toon voor de komende minuten. Met nog een driepunter en een score van diezelfde Gilbert wist Heroes Den Bosch toch weer aan te sluiten. Bij ZZ Leiden kan men dan altijd terugvallen op De Jong, die scorend zijn duit in het zakje deed. Halfweg het kwart liep Heroes Den Bosch tegen de 5e teamfout aan, maar anderhalve minuut later stond het toch, door scores van Herndon, Mayfield en Lapornik weer 70-70. In de resterende twee minuten bleven de ploegen aan elkaar gewaagd en met nog 4,9 seconden te spelen bij de stand van 76-78 kreeg Heroes Den Bosch, na wat hachelijke momenten de bal op de achterlijn. Lapornik werd gevonden, zijn schot ging mis, maar de doordunk van Mayfield betekende verlengen in de Maaspoort, 78-78.

Ook in de overtime kon het nog alle kanten op. Beide ploegen waren niet van plan om de winst te laten glippen en er werd gevochten voor elke bal. Via 82-82 werd het 84-87 en met nog 1.18 te spelen mocht Wessels naar de vrije worp lijn. Een van de twee ging raak en 20 seconden later stond diezelfde Wessels weer op de vrije worp lijn. Weer een van de twee raak en de stand was 86-87. Een scrimmage bij de aanval van Leiden betekende een turnover en in de daaropvolgende aanval werd Herndon afgefloten voor een aanvallende fout. Met nog 15 seconden op de klok kwam vervolgens de Jong op de vrije worp lijn. Zijn beide vrije worpen gingen ook mis en het daaropvolgende schot van Lapornik aan de andere kant ook. Boy van Vliet was op zijn hoede en wist via zijn aanvalsrebound Herndon te bereiken die, met nog 0,5 seconde op de klok 88-87 liet noteren. Leiden kreeg daarna de bal aan de zijkant uit, vond LaChance, maar zijn fakebeweging was net te veel om nog op tijd te kunnen scoren. Er werd nog even overlegd door de scheidsrechters, maar die besloten later ook dat het schot buiten de tijd was.

Zaterdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma. In Leeuwarden speelt Heroes tegen Aris. Tip-off: 20:00u.