Tickets / Season passes Webshop

Heroes Den Bosch heeft een goede stap gezet om de laatste 16 van de FIBA Europe Cup te bereiken. In een wedstrijd met veel runs van beide ploegen sloegen de Bosschenaren in de verlenging toe. Donar, dat na de rust het betere van het spel had, wist in de reguliere speeltijd de zege niet te pakken: 88-88. In de extra vijf minuten sloeg Heroes Den Bosch alsnog toe: 99-98

Heroes begint het eerste kwart met een shot clock violation, maar even later is het toch Miha Lapornik die voor de Bosschenaren de eerste score laat noteren. Beide ploegen laten een heerlijke intensiteit zien waardoor er verdedigend nog wat steekjes vallen aan beide kanten. Dat neemt niet weg dat het een echte wedstrijd is in dit eerste kwart. Beide ploegen geven elkaar niet veel ruimte en via 8-5 wordt het halfweg het kwart 12-11. Lapornik staat dan al op 9 punten, de andere punten aan Bossche zijde komen op naam van Thomas van der Mars. Bij Donar zijn de punten iets meer verdeeld, daar zijn het Davonte Lacy, Henry Caruso, Thomas Koenis en Damjan Rudez die het netje al hebben weten te vinden. De laatste score van het kwart is voor Stefan Wessels, 22-20.

Leon Williams opent het tweede kwart met een loepzuivere driepunter en geeft Donar weer de leiding in de wedstrijd. Het blijft even stuivertje wisselen totdat bij 24-25 Heroes Den Bosch verdedigend een tandje bij schakelt. Donar komt in 3 opeenvolgende aanvallen niet tot score waar Heroes Den Bosch dat wel blijft doen. De thuisploeg loopt uit naar 37-25 maar Donar is allerminst geknakt. Aan de hand van Jarred Ogungbemi-Jackson sluipt de ploeg puntje voor puntje dichterbij, maar steeds weet Heroes Den Bosch het verschil toch boven de 10 punten terug te brengen. In de laatste 2 minuten pakt Donar wat meer van de achterstand terug en beide ploegen kunnen bij de stand van 47-43 de kleedkamers opzoeken.

Ook in het derde kwart ontliepen beide ploegen elkaar nauwelijks. Heroes Den Bosch bleef ook in dit kwart net iets meer aan de goede kant van de score dan Donar, dat wel dit kwart met 21-22 pakt. Alan Herndon scoort 1 van zijn 2 scores in het begin van het kwart voor Heroes Den Bosch, maar Donar komt via Rudez, goed voor 22 punten deze avond, en vrije worpen van Lacy weer dichterbij, 50-48. Van der Mars en Rudez blijven scoren voor hun ploeg en met nog 4 minuten te spelen gooit laatstgenoemde de ploegen naar 57-57. Even later zorgt een driepunter van Will Moreton voor de voorsprong voor Donar, maar het zijn Mayfield en Wessels die er mede voor zorgen dat de stand na 30 minuten spelen 68-65 bedraagt.

Het laatste kwart is een heuse nagelbijter. Oud Bosschenaar Justin Watts scoort zijn enigste punt van deze avond en Jackson zorgt met een driepunter voor een 68-69 stand. Bij 72-71 gooit Rudez zijn 4e driepunter van de avond in het netje. Dit betekent ook meteen de opmars van Donar Groningen. Leon Wiliams pakt even het momentum en zet de score, mede door een driepunter op 72-79. Heroes is even de regie kwijt getuige een domme turnover na een inbound pass van Dominic Gilbert. Hij gooit de bal zo in de handen van Henry Caruso die meteen opstoomt naar de basket. De daaropvolgende fout van Gilbert brengt Caruso naar de vrije worp lijn, die dit buitenkansje niet onbenut laat. Als Wiliams even later weer scoort heeft Donar een gaatje geslagen van 11 punten, 72-83. Heroes Den Bosch lijkt heel even rijp voor de sloop, maar onder leiding van Van der Mars, die deze avond niet kon missen en de wedstrijd afsloot met 30 punten en 9 rebounds, krabbelde Heroes toch weer overeind. Met een and-1 van van der Mars wordt de stand 79-85 en beide ploegen beginnen toch de zenuwen van de overwinning te voelen. Eerst mist Lapornik zijn schot, even later mist ook James voor Donar zijn schotpoging. Uit de break die daarna volgt gooit Mayfield met een driepunter Heroes Den Bosch naar 82-85. Een paar seconden later wordt Jackson teruggefloten wegens lopen en brengt een overtreding van Moreton Stefan Wessels naar de vrije worp lijn. De captain is foutloos en met nog 2 minuten te spelen zijn de ploegen weer bijna in evenwicht, 84-85. Wessels beukt onder de basket nog even door en zet Heroes op 86-85, maar James scoort daarna koelbloedig de 86-87. Balbezit Heroes levert een domme fout op van Rudez op Alan Herndon zijn driepuntspoging. 2 van de 3 vrije worpen worden benut en Heroes Den Bosch leidt met 88-87. Time outs over en weer en met nog 10 seconden te spelen mag Lacy voor Donar naar de vrije worp lijn. Hij benut er 1 van de 2, 88-88 en in de resterende speeltijd is het balbezit voor Heroes. De laatste aanval wordt ietwat verprutst en beide ploegen kunnen zich opmaken voor de verlenging.

Van der Mars gaat door met scoren en zet Heroes op 90-88. James doet hetzelfde voor Donar waarna Jackson de Groningers naar 90-93 schiet. Vrije worpen van Van der Mars en Mayfield geven Heroes weer een voorsprong van 1 punt, maar het is weer Jackson die Donar op voorsprong schiet. Balverlies van Lapornik in de aanval van Heroes geeft Donar de kans om het gaatje iets groter te maken, maar ook daar is men de zenuwen niet de baas. In de fastbreak die daaruit volgt is het JaCori Payne die vanuit de hoek loepzuiver zijn drietje binnenschiet, 97-95. Lapornik mag daarna ook nog naar de vrije worp lijn. De anders altijd trefzekere Sloveen mist zijn eerste, maar zet met zijn tweede Heroes Den Bosch op 98-95. Donar mist de daaropvolgende aanval en in het rebound geweld daarna wordt er een fout gefloten op Wessels. Die benut ook 1 van zijn 2 vrije worpen, 99-95. De daaropvolgende driepunter van Jackson doet Heroes geen pijn meer en met nog 1,5 seconde te spelen is de buit binnen voor de ploeg van Jaumin.

“Het is echt een hard bevochten wedstrijd” sprak Thomas van der Mars na de wedstrijd. “Om deze dan zo te winnen aan het einde, dat is zo sweet. Overtime kan altijd alle kanten op gaan en dat is altijd gevaarlijk. Dat maakt het spelletje ook zo leuk. Voor dit soort overwinningen doe je het allemaal, het had op geen beter moment kunnen komen”

‘We wisten dat Den Bosch een klein voordeeltje had omdat ze thuis spelen” zei Leon Williams na afloop. “Het is echt een goede ploeg, ik denk dat als wij 98 punten scoren dat je eigenlijk de wedstrijd hoort te winnen. Je kan dus wel stellen dat we in de verdediging hebben verloren”

Topscorer aan de kant van Heroes Den Bosch was Thomas van der Mars. Hij noteerde maar liefst 30 punten en 9 rebounds. Er was ook een mooie double-double te noteren voor Demario Mayfield, 18 punten en 10 rebounds. Bij Donar was Jarred Ogungbemi-Jackson met 23 punten de topscorer, gevolgd door Damjan Rudez met 22 punten.

Aanstaande donderdag, aanvang 18.00 uur speelt Donar Groningen tegen BC Parma Perm. Deze wedstrijd moeten de Groningers winnen om nog kans te maken op de 2e ronde. Een dag later, op vrijdag, speelt Heroes Den Bosch, ook om 18.00 uur haar 2e wedstrijd in deze poule tegen datzelfde BC Parma Perm.